Sport i Gävle

Sporten är väldigt viktig i Sverige. Ja inte bara i detta land, utan faktiskt i de flesta länder. Det finns mycket att välja mellan när det kommer till sport. Den är allsidig och det finns en sport som passar alla.

I Gävle finns det många fina föreningar som erbjuder olika klasser och divisioner inom sporten. Det finns några större sportevenemang i Gävle och några av dem är junior-VM i ishockey som gick av stapeln 1992/1993. Därefter spelades grundmatcherna i VM inom ishockey för herrar 1995. Gruppmatcher för damer inom fotbollen spelades 1995. Sedan kan även VM i brottning för herrar 1998 nämnas, samt VM i curling för både damer och herrar år 2004.

Brynäs IF
Brynäs IF bildades 1912 i maj månad och är från Gävle. Som namnet säger så bildades föreningen i stadsdelen Brynäs och hade flera olika idrottsgrenar som till exempel fotboll, vattenpolo, friidrott och bandy. Av ekonomiska skäl så lades bandysektionen ner och i stället så togs ishockeyn upp och ishockeyn har funnits med sedan 1939. Brynäs IF blev svenska mästare 1925.

Gävle GIK Fotboll
Fotboll är en bollsport som är mycket populär bland både killar och tjejer. Det är inte bara i Gävle detta gäller utan runtom i hela landet. Gävle GIK är en förening som startade sin verksamhet 1906 men det var inte förrän i maj månad 1993 som Gävle GIK fotboll blev en egen förening.

IBK Runsten
Denna innebandyklubb bildades i Runsten 1992 och ligger i Gävle. Klubben bedriver ungdomsverksamheter samt en sektion för herrar. I IBK Runsten så spelar herrarna i Division 1 Östra Svealand.

Gefle IF
Det finns många fina lag runtom och i Gävle. Oavsett om man är fotbollsfantast eller ishockeyfantast så finns det lag och föreningar som erbjuder spänning, laganda och underhållning. Det är inte bara dessa sporter utan curling, friidrott, bandy och många andra lagsporter finns nära till hands.

Gefle IF är en förening som tillhör landets absolut äldsta. Klubben bildades 1882 i december månad. De flesta drivande pionjärerna var rika och hade påbrå från Storbritannien. Den allra första friidrottstävlingen anordnades 1884.

Gävle Bowlinghall
En sport som många väljer att ta med sig sina vänner och familjen för att utföra är bowling, som är en trevlig aktivitet att utföra tillsammans. I Gävle finns det bland annat en bowlinghall på Norra Kungsgatan som både erbjuder barnkalas och discobowling.